Header Ads

Indian Army Nursing Previous year question Paper (G K)

Indian Army Nursing Previous year question Paper (G K)



10 VVI MCQ GK 


01. Which was the first metal to be used by man
a. Silver
b. Brass
c. Bronze
d. Copper

01. मनुष्य द्वारा इस्तेमाल की जाने वाली पहली धातु कौन सी थी

ए। चांदी

ख। पीतल

सी। पीतल

घ। तांबा

Answer  :- 1. (d) ✔ 


02. The Indus valley civilization was discovered in
a. 1932
b. 1922
c. 1921
d. 1902

02. सिंधु घाटी सभ्यता की खोज की गई थी
ए. 1932
ख. 1922
सी.  1921
घ.  1902 

Answer  :- 2. (c) ✔

03. Use of plough has been evidenced at
a. Lothal
b. Kalibangan
c. Banwali
d. Harappa

03. हल ​​के उपयोग का सबूत दिया गया है

ए। लोथल

ख। कालीबंगा

सी। Banwali

घ। हड़प्पा

Answer  :-  3. (b) ✔

04. The Aryans came to India from.
a. Central Asia
b. Eastern Europe
c. South Pole
d. South-East Asia

04. आर्य भारत से आए थे।
ए। मध्य एशिया

ख। पूर्वी यूरोप

सी। दक्षिणी ध्रुव

घ। दक्षिण - पूर्व एशिया

Answer  :-   4. (a) ✔

05. With which religion is ‘kaivalya’ associated?
a. Jainism
b. Hinduism
c. Buddhism
d. Sikkim

05. kaivalya ( काव्यालय )’किस धर्म से संबंधित है?
ए। जैन धर्म

ख। हिन्दू धर्म

सी। बुद्ध धर्म

घ। सिक्किम

Answer  :-  5. (a) ✔

06. Which of the following rules did not embrace Buddhism?
a. Ashoka
b. Kanishka
c. Samudragupta
d. Harsha

06. निम्नलिखित में से किस नियम ने बौद्ध धर्म ग्रहण नहीं किया?
ए। अशोक

ख। कनिष्क

सी। समुद्रगुप्त

घ। हर्ष

Answer  :--  6. (c) ✔

07. The title ‘Devanam priya’ was given to

a. Chandragupta Maurya
b. Ashoka
c. Kanishka
d. Harsha

07. 'देवनाम पुरस्कार' शीर्षक दिया गया था
ए। चंद्रगुप्त मौर्य

ख। अशोक

सी। कनिष्क

घ। हर्ष
Answer  :-- 7. (b) ✔

08. The strategy of ‘divide and rule’ was adopted by
a. Lord Minto
b. Lord Wellesley
c. Lord Curzon
d. Both (a) and (b)

08.  फूट डालो और राज करो ’की रणनीति  द्वारा अपनाया गया था
ए। लॉर्ड मिंटो

ख। लॉर्ड वेलेजली

सी। लॉर्ड कर्जन

घ। A और B दोनों)

Answer  :-- 8. (c) ✔

09. Delhi became the capital of India in
a. 1923
b. 1916
c. 1910
d. 1931

09. दिल्ली भारत की राजधानी बन गई
ए। 1923

ख। 1916

सी। 1910

घ। 1931

 Answer  :-  9. (d) ✔


10. In which Session of congress, this organization splitted
a. Surat, 1907
b. madras, 1927
c. Lahore, 1929
d. Gaya, 1922

10. कांग्रेस के अधिवेशन में, यह संगठन अलग हो गया
ए। सूरत, 1907

ख। मद्रास, 1927

सी। लाहौर, 1929

घ। गया, 1922

Answer :-   10. (a) ✔

Post a Comment

0 Comments